Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 10 februari 2014

Parkeertarieven

Wat maakt een stad leefbaar en prettig om in te leven, een van de punten is het beheer van openbare ruimten D66 heeft de ambitie om naar basis (plus) niveau te gaan. Echter kost dit geld.
Ook de parkeerplaatsen moeten aan dit niveau gaan voldoen, dit impliceert dat hier  budget voor gevonden moet worden. Wanneer we de parkeergelegenheden in het centrum bekijken, moeten de investeringskosten van onder andere de parkeergarages die door de gemeente zijn gerealiseerd terugverdiend worden. Het is dan ook niet meer dan normaal dat hier voor parkeren betaald moet worden. Of zijn de inwoners van Den Helder bereid om dit uit de gemeentelijk begroting te bekostigen.
Waarom betaald parkeren in de binnenstad.
Den Helder heeft een ongelukkige stationslocatie, geen parkeerplaatsen voor de treinreizigers die in het centrum op de trein stappen. Om te voorkomen dat deze reizigers en ook winkel personeel de parkeerplaatsen, die voor de bezoekers van onze binnenstad  bedoeld zijn, gaan gebruiken, is betaald parkeren onvermijdelijk.
De winkeliers in de binnenstad hebben behoefte aan een zekere roulatie van winkelend publiek. Er zijn een aantal zones waar kosteloos geparkeerd kan worden. Deze blauwe zones hebben alleen nut wanneer er ook gehandhaafd wordt op het juist gebruik van de blauwe zones, hiervoor is dan ook een handhaver aangesteld. Dit is echter geen vrijwilligerswerk en moet betaald worden.
In een aantal steden wordt er wel kosteloos geparkeerd. Hier wordt veelal een deel van de kosten door de winkeliers cq ondernemers betaald. Dit was voorheen ook het geval in Den Helder.
Het kan dan ook een idee zijn, dat wanneer de winkeliers de parkeergelden als een belemmering zien voor hun inkomsten, dit fonds weer in het leven te roepen, je zou zelfs als winkelier kunnen kijken of bij aankoop van een product een uitrijkaart kan worden gegeven.

Kortom, populistische uitspraken over vrij parkeren in de binnenstad zijn snel gedaan, maar let wel de kosten zullen dan door de helderse bevolking gedragen moeten worden.